Verksbyen – Bærekraftige boliger for fremtiden

Verksbyen, en moderne boligbydel i Fredrikstad, er et foregangseksempel på hvordan miljøvennlige energiløsninger kan kombineres med smart økonomisk tenkning.

Oversiktsbilde av Capjon Park som ligger i Verksbyen i Fredrikstad
Oversiktsbilde av Capjon Park som ligger i Verksbyen i Fredrikstad

Som første borettslag og sameie i Norge kan nå beboere i Verksbyen i Fredrikstad produsere sin egen grønne strøm via solceller på taket – og selge overskuddsstrømmen videre på strømnettet. Smart Energi har levert energiløsninger til Arca Novas bærekraftige bydel som vokser frem ved Sorgenfridammen.

I Fredrikstad har det blitt utviklet en ny energiløsning for borettslag og sameier i den «grønne» bydelen Verksbyen, i et samarbeid mellom Arca Nova-gruppen og Smart Energi. Smart Energi, MAIK og Norgesnett (alle en del av Fredrikstad Energi-konsernet) leverer de tekniske energiløsningene til de nye delfeltene i bydelen – Verkshagen, Capjon Park og Løkkeberghagen, med planer om Verket Atrium og Verket Panorama i nær fremtid.

Unik miljøprofil

Verksbyen ble planlagt med totalt 1500 boliger på Østsiden i Fredrikstad. Prosjektet har en fremtidsrettet miljøprofil, støttet av ENOVA og deltar i et forskningsprosjekt med NTNU og EU om fremtidens selvforsynte boliger. Verkshagen har ikke bare solcellepaneler på taket, men også solfangere på ytterveggene, kombinert med bergvarme og varmepumper. Dette gjør at strøm og varme produseres lokalt. Samtidig reduserer god isolasjon energibehovet med hele femti prosent sammenlignet med byggestandardene i 2017.

– Boligene fungerer nærmest som sitt eget «kraftverk», og solenergi-løsningene peker mot fremtiden. Men veien hit har vært lang, blant annet på grunn av avgiftsutfordringer som krevde dispensasjon fra NVE, forklarer Hilde Bekkevard, daglig leder i Smart Energi. Dispensasjonen gjør at man slipper å betale nettleie for solstrømmen.

Foreløpig er plusskundeordningen, som gjør det mulig for huseiere med solceller å selge overskuddsstrøm tilbake til nettet, ikke tilgjengelig for beboere i sameier og borettslag med felles takflater.

Helhetsopplevelsen og miljøprofilen som Arca Nova skaper i dette området er helt spesiell og må bare oppleves
Hilde Bekkevard
Hilde Bekkevard utenfor Verksbyen i Fredrikstad
Hilde Bekkevard utenfor Verksbyen i Fredrikstad
Kundene merker nok at de får en langt hyggeligere strømregning, sier daglig leder Hilde Bekkevard i Smart Energi. Hun håper nå at flere borettslag og sameier vil følge etter og produsere sin egen strøm via solceller.

Hyggeligere strømregning

Arca Nova utfordret Smart Energi til å utvikle en løsning som gjør det mulig for flere boenheter under samme tak å bli plusskunder. Med støtte fra Statnett, som leverer den nasjonale datahuben for målerdata, ble et innovativt pilotprosjekt satt i gang. Smart Energi har også tilrettelagt for løpende beregninger av forvaltning, drift og vedlikehold av solcelleanleggene, som faktureres over strømregningen basert på hvor mye solstrøm hver beboer tildeles.

Verkshagen-prosjektets 70 boenheter har hver sin strømmåler, og prosjektet har vist at strømregningen kan reduseres betydelig når flere går sammen om å investere i solenergi. For Smart Energi har det vært viktig å sørge for at fakturaen er forståelig for kundene, sier Bekkevard.

– Er strømhverdagen annerledes for kundene i Verkshagen sammenlignet med et vanlig borettslag eller sameie?

– Ja, kundene opplever at strømregningen er langt hyggeligere. En gjennomsnittlig norsk bolig har en årlig strømregning på rundt 18 000 kroner, forutsatt at strømpris og nettleie koster 1 kr/kWh. I Verkshagen kan denne kostnaden reduseres til rundt 6 000–7 000 kroner, sier Bekkevard, og legger til:

– Ved å lade elbilen på dagtid kan solstrømmen fra taket brukes til å lade rimeligere, og overskuddsstrømmen som ikke blir brukt, kan selges videre. Dette er en vinn-vinn-situasjon for både miljøet og lommeboka, sier Bekkevard. Hun håper at flere borettslag og sameier følger etter når en forbedret avgiftspolitikk er på plass.

Stig Andresen utenfor Verksbyen i Fredrikstad
Stig Andresen utenfor Verksbyen i Fredrikstad
Smart Energis Stig Andresen sjekker ut en av Verkshagens mange Invertere der solstrøm omgjøres til vekselsstrøm.

Fremtidens boligstandard

Arca Nova står bak Verksbyen og konseptet Future Living, som utfordrer dagens TEK 2017-byggestandard med en visjon for fremtidens TEK 2030. Målet er at Verksbyen skal være en smart og bærekraftig bydel drevet av solenergi, og vise vei for det grønne skiftet i byggebransjen. Arca Nova ønsker også at Verksbyen skal bli et av Fredrikstads mest attraktive boligområder.

Utviklerne har hentet inspirasjon fra verdensledende solenergiløsninger i Tyskland, og prosjektet har hatt en bratt læringskurve, forteller markedsansvarlig Thomas Hansen.

– Vi er stolte av hva vi har fått til i Verksbyen. Det er også hyggelig å få oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt for satsingen vår, sier Hansen. Men det mest gledelige er å se livet som har oppstått blant beboerne som trives i sine Future Living-boliger.

Konsernleder Ruben Hansen
Konsernleder Ruben Hansen
OPPMERKSOMHET: Konsernleder Ruben Hansen (fra venstre) og markedsansvarlig Thomas Hansen i Arca Nova forteller at man utfordrer dagens gjeldende byggeforskrift i Verksbyen, noe som får stor oppmerksomhet.

Solenergi en viktig del av energimiksen

Ifølge Statnett er Verkshagen det eneste prosjektet i Norge som har demonstrert et fungerende fordelingssystem for solenergi i borettslag og sameier – og dette før lovendringen som trådte i kraft 18. juni.

– Solenergi er en viktig del av Norges energimiks som kan brukes der forbruket er. Med vår fleksible vannkraft får vi en svært god miks av fornybar energi, sier Bekkevard.

Smart Energi arbeider kontinuerlig med å gjøre prosessen enklere for kundene, særlig når det gjelder fakturering.

– Helhetsopplevelsen og miljøprofilen som Arca Nova skaper her er helt spesiell og må oppleves. Vi i Smart Energi er stolte bidragsytere til Verksbyen, avslutter Hilde Bekkevard.