Forventer lavere strømpriser i januar

Strømprisene ligger an til å bli noe lavere denne vinteren sammenlignet med i fjor, men prisene kan fortsatt svinge betydelig. Kulde kombinert med lav vindkraftproduksjon kan presse prisene opp gjennom vinteren, ifølge Smart Energis ekspert.

Bilde av strømmast i ettermiddagslys.
Bilde av strømmast i ettermiddagslys.

Vinteren banker på døren, og vi går inn i en tid der vi har behov for mer strøm. En prisstigning i takt med kulda kommer naturlig hvert år, siden vi trenger mer strøm ved kaldere vær - og det økte behovet presser strømprisene opp.

Tror på rimeligere strøm i januar

Benjamin Kirchner er Kraftforvalter i Smart Energis morselskap Yve, og jobber til daglig med å analysere markedsforholdene som påvirker strømprisene i Norge og Europa. Kirchner har tro på at vi kan gå en rimeligere strømvinter i møte, sammenlignet med i fjor.

- Det kan ligge an til lavere priser ja, i alle fall i januar. Årsaken er sammensatt, men den viktigste faktoren er at det ligger an til å bli en mild januar. Høsten har vært mild flere steder i landet, og vi går inn i vinteren med normal hydrologi og god magasinfylling. I fjor var det annerledes, da starten på året var svært kald og den hydrologiske balansen svak.

- Hva tror du om februar-prisene?

– For februar 2025 venter vi noe høyere strømpriser enn året før. I 2024 var februar måned svært mild i forhold til normalen. Derfor er det ikke uvanlig at vi venter oss høyere priser for februar 2025, sier Kirchner, og forklarer:

- Dette skyldes økt etterspørsel, mindre kraftoverskudd og usikkerhet rundt værforhold som vind og nedbør. I tillegg kan svingninger i gassmarkedet og internasjonale energipolitiske faktorer presse prisene opp.

Portrettbilde av mann tatt utendørs i parkmiljø.
Portrettbilde av mann tatt utendørs i parkmiljø.
KAN BLI RIMELIGERE: Kraftforvalter Benjamin Kirchner i Smart Energis morselskap Yve tror på lavere januarpriser på strøm, i forhold til vinteren 2024.

- Kulde kan presse prisene opp

Hva strømprisen vil ende på avhenger av flere forhold – både temperaturer, vind, forbruk og den generelle energiforsyningen i Europa.

For de sørlige prisområdene (NO1, NO2, NO5) forventes en gjennomsnittspris på mellom 75 og 80 øre/kWh denne vinteren. Dette er 10-15 øre lavere enn vinteren 2023-2024. I Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4) er forventet en snittpris på henholdsvis 35-45 øre/kWh, også noe lavere enn tidligere år​.

- Prisene kan imidlertid svinge kraftig i løpet av vintermånedene, avhengig av forhold som været og tilgang på kraft fra fornybare kilder. Ekstreme kuldeperioder eller lav vindkraftproduksjon kan presse prisene opp i enkelte timer eller dager, forteller Kirchner.

Endringer i strømstøtten fra januar

Regjeringen planlegger å videreføre strømstøtten i 2025, men med noen justeringer. Fra 1. januar økes grensen for når strømstøtten trer i kraft fra 91,25 til 93,25 øre/kWh (inkludert mva). Dette betyr at husholdninger først mottar støtte når spotprisen overstiger dette nivået.

Staten dekker fortsatt 90 % av prisen over grensen for opptil 5000 kWh per måned. Ordningen gjelder husholdninger, borettslag og sameier, men ikke hytter og fritidsboliger. Bedrifter omfattes heller ikke av strømstøtteordningen. 

Bilde av strømmast i vinterlandskap.

Prisprognoser for vinteren 2025:

  • NO1 (Sørøst-Norge): 80 øre/kWh
  • NO2 (Sørvest-Norge): 80 øre/kWh
  • NO3 (Midt-Norge): 45 øre/ kWh
  • NO4 (Nord-Norge): 35 øre/kWh
  • NO5 (Vest-Norge): 75 øre/kWh

Forventede nettopriser (gjennomsnitt) for første kvartal 2025.

Bilde av strømmast i vinterlandskap.